yellow petal flower on clear glass vase
Blomster,  Blomsterhave,  Køkkenhave

Aprils glæder og et nyt bed med roser

yellow petal flower on clear glass vase
Endeligt havevejr.

Endeligt langt om længe er jeg i haven. På de dage hvor solen skinner, føles det så skønt igen at kunne være i haven og gøre den klar igen. Selv om vinden kan være koldt, har jeg været i haven og kigge nærmere på mit bed med roser efter vinterens hårde frost. Jeg har det største lyst til at gå i gang med alt i haven, men vejrudsigten melder dog om vejr ændringer igen, så jeg må heller vente lidt.

Planter der flyttes frem og tilbage

Mine grønsagsplanter som chili, peberplanter, tomater og tomatillo har stået i mine vindueskarme og fyldt det hele. Jeg er lige begyndt med at sætte dem uden for i dagslyset og solen, og igen sætte dem ind når solen forsvinder. Så nu står de i stuen og fylder i stedet for. Jeg havde for få uger siden fået lus i mine peberplanter, så jeg gav dem en hjemmelavet lusebehandling, og det ser ud til at have virket for der er ikke flere lus i mine planter lige nu.

Hvis du gerne vil læse mere om mine grønsagsplanter kan du læse med her: Bladlus i mine grønsagsplanter (blomsterhave.dk)

Inspektion hos roserne

I efteråret flyttede jeg mine roser i et nyt bed, og har været spændt på hvordan de har klaret flytningen og den hårde frost. Jeg har været ude at klippe mine roser ned og kunne konstatere at mine roser ikke var i topform – langt fra. De var frosset hårdt tilbage og havde stængelsyge helt ned til roden. Jeg synes ellers at de så sunde og raske ud da jeg plantede dem i efteråret.

 

Nye rose eller se tiden an?

Efter en konsultation med min planteskolemand om problematikken, som foreslog mig at afvente lidt længere og se hvad der skete, bestemte jeg mig alligevel for at jeg ville anskaffe mig nye roser. For hvem vil ikke gerne have nye roser? De nuværende roser har jeg været glad for, men de har også haft deres mangler. Nogle var særlige sårbare over for regn, og ville ikke åbne hvis de havde modtaget meget regn. Andre roser havde tendens til at blive hårdt angrebet af stråleplet.

Nyt bed med roser

Jeg var meget i tvivl om valg af mine nye roser da der findes så mange smukke roser. Valget faldt på de historieske roser, Jacques Cartier i lyserød og hvid, Rose de Rescht og Comte de Chambord og et par enkel engelske roser, The generous gardner. Jeg er lidt spændt på de historiske roser da jeg ikke har haft dem før, særligt da de kommer til at fylde meget.

Hvis du gerne vil vide mere om historiske roser fandt jeg denne guide som hjalp mig her: Historiske roser | Oversigt over 14 typer historiske roser (plantorama.dk

Roser og jord

Jeg har, efter råd fra min planteskolemand, kun fjernet jorden omkring rosen og fyldt ny jord i omkring de nye roser. Hvis der tidligere har stået roser, skal man normalt fjerne en del jord hvis man vil plante roser igen på samme plads. Men da mine roser kun har stået siden efteråret, har jeg valgt kun at fjerne et spadestik omkring roserne, og håbe på at der ikke er kommet nomader. De nye roser blev plantet dybt og i en blanding af rosenjord og muldjord, og jeg håber at de får god start og giver mange blomster til sommer.

Hvordan har dine roser klaret vinteren?- og har du erfaringer med historiske roser?

 

Ny haveblogger med store havedrømme og en forkærlighed for blomster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *